Uren kraamzorg

Kraamzorg in Kampen: Wat kun je verwachten?
Kraamzorg is een belangrijk onderdeel van de zorg voor pasgeboren baby’s en hun ouders in Nederland. Het doel van kraamzorg is om zowel moeder als baby optimaal te ondersteunen tijdens de eerste dagen na de geboorte. Kraamverzorgenden helpen bij de verzorging van de baby, ondersteunen de moeder bij haar herstel en geven voorlichting over de verzorging en voeding van de baby.
Hoeveel uur kraamzorg krijg je?
Het aantal kraamzorguren dat je ontvangt, hangt af van je persoonlijke situatie en zorgbehoefte. Gemiddeld ontvangen gezinnen in Nederland:
✔ 49 uur kraamzorg verdeeld over acht dagen bij borstvoeding.
✔ 45 uur kraamzorg bij flesvoeding, omdat hier doorgaans minder begeleiding voor nodig is.
De exacte uren worden bepaald aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP). Bij bijzondere omstandigheden, zoals medische complicaties of een meerlingzwangerschap, kan het aantal kraamzorguren worden aangepast.
Borstvoeding of flesvoeding: begeleiding op maat
Of je kiest voor borstvoeding of flesvoeding, de kraamverzorgende biedt ondersteuning en advies:
✔ Borstvoeding – Hulp bij het aanleggen, advies over voedingstechnieken en begeleiding bij eventuele problemen zoals tepelkloven of stuwing.
✔ Flesvoeding – Instructies over de bereiding van flesvoeding, informatie over geschikte voeding en het juiste gebruik van flesjes.
Het is goed om je vooraf te verdiepen in beide opties, zodat je een keuze kunt maken die past bij jouw situatie.
Kraamzorg tijdens de bevalling
Bij een thuisbevalling of een poliklinische bevalling kan een kraamverzorgende assisteren. Dit wordt partusassistentie genoemd en houdt in dat een kraamverzorgende de verloskundige ondersteunt en zorgt voor een veilige en comfortabele omgeving. De uren die een kraamverzorgende besteedt aan de bevalling worden doorgaans niet afgetrokken van de reguliere kraamzorguren die je na de geboorte ontvangt.
Ziekenhuisopname en verlengde kraamzorg
Wanneer moeder of baby na de bevalling langer in het ziekenhuis moet blijven, kan dit invloed hebben op de kraamzorguren thuis. In overleg met de kraamzorgorganisatie en de verloskundige wordt bepaald of en hoe de kraamzorg aangepast wordt. In sommige gevallen kan kraamzorg verlengd worden om extra ondersteuning te bieden bij de overgang van het ziekenhuis naar huis.
Goed voorbereid op de kraamperiode
Kraamzorg is een waardevolle ondersteuning in de eerste dagen met je baby. Het is daarom belangrijk om je op tijd aan te melden bij een kraamzorgorganisatie naar keuze.
Wil je weten welke kraamzorgorganisaties actief zijn in Kampen en welke het beste bij jou past? Op KraamzorgKampen.nl vind je een overzicht van aanbieders, zodat je eenvoudig een keuze kunt maken die aansluit bij jouw wensen.